TIMBERLAB és la nostra manera de donar vida a les construccions realitzades amb fusta

Qui som

TIMBERLAB és la nostra manera de donar vida a les construccions realitzades amb fusta

Timberlab projecta i construeix habitatges i espais bioclimàtics amb el propòsit que l’entorn on habitem, treballem i vivim sigui sostenible, saludable i energèticament eficient, generant el confort i benestar òptim per les persones i per l’entorn on habitem.

Timberlab vol ser un referent en el món dels habitatges i espais bioclimàtics amb estructura de fusta,  minimitzant l’impacte ambiental en tot el procés constructiu, des del bosc a la casa cercant sempre, sempre,  la sostenibilitat econòmica, social  i mediambiental, essent un precursor actiu de la bioeconomia del nostre territori.

Recorregut

Gerard F. Marmolejo Arquitecte i expert en construccions amb fusta

En Gerard F. Marmolejo, és arquitecte per Universitat Rovira i Virgili i Tècnic en Fusta i Moble i Instal·lació per l’Escola del Treball de Lleida.

Ha cursat l’ERASMUS a l’Universitat Lublin (Polònia) i l’ERASMUS + a la Universitat de Mikkeli (Finlàndia), on va formar-se en arquitectura bioclimàtica i on va descobrir i aprendre noves metodologies i tecnologies de construcció, des de l’àmbit de la recerca, prototipatge, maquinària i digitalització.

Després de treballar per empreses del sector de la fusta i d’impartir formació en fusteria a l’Escola del Treball. Al 2018 crea Timberlab amb l’objectiu d’oferir noves solucions constructives, eficients i sostenibles inspirades en la construcció nòrdica.

Actualment, compagina la gestió de projectes de construcció i interiorisme a Timberlab, amb la formació de nous experts de la fusta 4.0 i amb col·laboracions amb professionals amb qui comparteix la passió per un material tan noble i natural com la fusta.

Recorregut

Com treballem

A TRAVÉS DE CINC PRÀCTIQUES REFERENCIADES

1.
DEL BOSC A LA CASA

Ens proveïm de fusta de proximitat, extreta de forma responsable, mantenint la biodiversitat 
i la regeneració natural dels boscos.

2.
Compromís, RECURSOS NATURALS I EFICIÈNCIA

Inspirant-nos en els criteris de les cases passives, tenim en compte la ubicació, els recursos naturals i els materials per aprofitar al màxim l’energia natural i reduir al màxim la petjada de carboni.

3.
Tecnologia 4.0 I ECONOMIA CIRCULAR

Digitalitzem tot  el procés constructiu i apostem per la circularitat i la bioeconomia reincorporant els coproductes al cicle i minimitzant l’impacte ambiental en tot el procés.

4.
EL LAB DE LA FUSTA I LA FORMACIÓ

Som l’àgora per arquitectes i empreses innovadores que vulguin crear prototips i nous productes amb fusta i materials naturals.

5.
COL·LABORACIÓ I ODS

Col·laborem amb persones, organitzacions i empreses per crear ecosistemes sostenibles, digitals i amb ADN circular vinculats als ODS i a l’agenda 2030.

A TRAVÉS DE CINC PRÀCTIQUES REFERENCIADES

Perquè la fusta

La fusta és el pal de paller de la nostra història

El material natural té moltes propietats positives que tan Timberlab, com clients i col·laboradors valoren amb escreix.

La fusta té excel·lents propietats estàtiques. Amb un pes menor si ho comparem amb altres materials utilitzats en estructures, la fusta és especialment estable i es caracteritza per tenir una resistència a la tracció i a la compressió molt elevada.

Inspirant-nos en els criteris de les cases passives, tenim en compte la ubicació, els recursos naturals i els materials per aprofitar al màxim l’energia natural i reduir al màxim la petjada de carboni.

Qualsevol que construeixi amb fusta construeix de manera econòmica i ràpida: els edificis de fusta es poden planificar fins al més mínim detall.

Això permet un procés de construcció sense interrupcions, rendible i amb precisió mil·limètrica.

Seguim un procés pautat, mentre s'estan posant les bases , s'inicia la prefabricació dels components a la nau de producció, que després s'entrega pas a pas i segons el calendari al lloc de construcció i es munten.

Qui construeix amb fusta també construeix amb precisió. Gràcies a la nostra sofisticada construcció de sistemes amb les màquines i tecnologies més modernes, realitzem construccions de fusta amb precisió mil·limètrica, perquè encaixin exactament durant el muntatge. Per tant, tens garantida la màxima qualitat i precisió.

El comportament de la fusta davant el foc és molt més previsible en comparació amb altres materials de construcció com el formigó o l’acer. Quan la flama carbonitza la fusta es forma una capa protectora de carbó vegetal que protegeix l’estructura. La propagació del foc també es retarda i la capacitat de càrrega es manté durant molt de temps.

Cada cop més, la sostenibilitat té un paper cabdal en els models empresarials actuals i qualsevol projecte constructiu he de ser-ne conscient per tal de treballar pels ODS de l’agenda 2030 amb l’objectiu d’assolir la neutralitat climàtica.

Matèria primera sostenible

En comparació amb altres matèries primeres, la fusta és la gran matèria primera autoregenerable que torna a créixer, ja que la fusta és l’únic material procedent d’un recurs natural renovable: el bosc i només per aquest motiu és una de les poques matèries primeres justificables ecològicament.

Som el tercer país europeu amb més massa forestal , després de Suècia i Finlàndia. Però tenir cura, netejar i sanejar els boscos mantenint la biodiversitat del territori.

El cicle de vida de la fusta. Economia circular i fàcil desmuntatge

El cicle de vida de la fusta, des de l'origen de la matèria primera, fins a l’ús dels recursos tant en la producció, transport i mentre hi estem vivim i/o treballant requereix un consum menor d’energia i genera menys residus vers altres materials. Els coproductes generats (les briquetes) es poden torna a reincorporar al cicle.

El desmuntatge de les nostres construccions de fusta és més ràpid en comparació amb els edificis convencionals. Després del seu ús, per exemple com a estructura, la fusta es pot tornar a introduir al cicle i està disponible com a base per a usos posteriors.

La fusta es pot reutilitzar sense cap processament posterior que suposi un consum d’energia. La fusta forma part del cicle natural i, per tant, es pot eliminar d'una manera molt més respectuosa amb el medi ambient que els materials de construcció tradicionals, com l'acer o el formigó.

Balanç de CO2 positiu

La fusta, la gran al·liada pel medi ambient, 1 m3 de fusta emmagatzema de mitja 700 Kgs de CO2, mentre que 1 m3 de formigó emet 471 Kgs de C02.

La producció i posterior eliminació de fusta massissa i la fusta laminada encolada al final del cicle de vida fins i tot té un balanç de CO2 positiu. Perquè 1 metre cúbic de fusta lliga permanentment una tona de CO 2 , fins i tot després d'haver estat talada. Si la fusta no es crema després del primer ús, sinó que es recicla per a una altra finalitat, l'estalvi de CO2 és encara més gran.

©2024 TIMBERLAB
Top